Rakasta ensin itseäsi, sitten muita

Keskiviikko 18.9.2013 klo 8.27


Itsensä rakastaminen on vaikea laji. Sen ajatuksen hyväksyminen, että on ensin hyväksyttävä itsensä sellaisena kuin on, ennen kuin voi odottaa sitä samaa muilta. Odottaa – ei vaatia.

Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow ruotii hyvin itsensä rakastamisen dilemmaa Ilta-Sanomien verkkosivuilla 16.9. Kyse ei ole narsismista eikä ylisuuresta egosta silloin, kun osaa oikeasti arvostaa itseään. Kai sitä rakkaudeksikin voi sanoa.

Törmäsin samaan, jo satoja vuosia vanhaan ajatukseen tehdessäni pohjatöitä romaaniini Kultainen sääntö (2013). Jo filosofi ja Pariisin piispa Petrus Lombardus (1100-1160) kirjasi ylös rakkauden ensimmäisen säännön. Sen mukaan vain ihminen, joka osaa rakastaa itseään kykenee rakastamaan myös muita.

Se ei ole keneltäkään pois, eikä tuhat vuotta ole muuttanut asiaa mihinkään.

Avainsanat: Marianna Stolbow, Petrus Lombardus, rakkaus, rakkauden ensimmäinen sääntö, Kultainen sääntö


Kommentit

6.10.2013 1.24  Hanna-Riikka

Yritän usein muistaa asian juuri noin, toisinpäin. Eli älä tee itsellesi, mitä et tekisi muille ja yritä edes joskus välittää itsestäsi kuten muista. Olen melankoliaan taipuvaisena enemmänkin henkilö, joka voisi järjestää itseviha-kursseja, mutta jätän sen väliin... Ja koetan muistamisen lisäksi sisäistää nuo ensimmäiset lauseeni.

6.10.2013 12.49  Martti

Hienosti ajateltu, Hanna-Riikka. Uskoisin, että itseviha on yllättävän yleistä. Muuten eivät ole selitettävissä ne isot ja pienet pahat teot, joita teemme omaa ruumistamme ja omaa mieltämme kohtaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini