Yhteiskuntasopimus - mitä työnantajapuoli oikein lupasi?

Lauantai 5.3.2016 klo 10.06


Tätä kirjoittaessani työelämän keskusjärjestöjen neuvottelema yhteiskuntasopimus näyttää kaatuvan. Osa SAK:n jäsenliitoista on jättäytymässä sopimuksen ulkopuolelle. En ihmettele.

Wikipedian mukaan sopimus eli välipuhe on kahden tai useamman tahon välinen toimi, jolla luodaan tai muutetaan velvoitteita.

Sitä, mitä työntekijäpuoli lupasi sopimusluonnoksessa on käsitelty paljon mediassa: nollapalkkasopimuksia, säästöjä julkisen sektorin lomista ja niin edelleen. Monta pientä kohtaa, joista halutun säästöjen puron pitäisi syntyä.

Mitä Elinkeinoelämän Keskusliitto puolestaan lupasi? En muista nähneeni yhtään sitovaa lupausta. EK:n pomo Jyri Häkämies on ollut tv-kameroiden edessä huolissaan lisääntyvästä työttömyydestä. Tähän saakka se argumentti on kulunut lähinnä työväenliikkeen, ja sitä lähellä olevien poliittisten puolueiden äänenpainoissa.

EK, ja maan hallitus ovat olleet huolissaan Suomen kilpailukyvystä. Missään ei ole avattu, mitä EK sillä tarkoittaa. Wikipedian mukaan kilpailukyky merkitsee toimijan, yleensä yrityksen, toimialan tai kansantalouden kykyä selviytyä taloudellisen kilpailun olosuhteissa. Sitä voidaan arvioida esimerkiksi hinnan, markkinoinnin tai tietotaidon perusteella.

Jos olen oikeassa, yhteiskuntasopimuksella voidaan parantaa - osittain ja lyhytaikaisesti - noista kolmesta vain hintakilpailukykyä. Missä pöydässä noista kahdesta muusta puhutaan, kun sekä oppilaitoksilta että opiskelijoilta leikataan yhä enemmän?

Näissä oloissa en ihmettele, että PAM:iin kuuluva osa-aikainen kaupan kassa puristaa kätensä nyrkkiin nähdessään keulaministerien juhlivan äijätervehdyksin hänen tulojensa leikkaamista.

Avainsanat: yhteiskuntasopimus, sopimus, välipuhe, Jyri Häkämies, Elinkeinoelämän Keskusliitto, EK, PAM, kilpailukyky


Kommentit

6.3.2016 21.58  Kyösti Salovaara

Ai et. Minä ihmettelen. Että kaupan kassoilla tuhotaan Suomen tulevaisuus, noin vaan. Feminismin nimissä, niin kuin muuan pölkkypää jo sanoi.

Ikään kuin siellä olisi järki joka kumoaa kaikki muualla tehdyt laskelmat.

Olen nähnyt viime päivinä telkkarista tuota tervehdystä joka puolelta Eurooppaa, aina kun toveruus vallitsee. Mutta sitähän Suomesta ei löydy, nyt kun ay-väki yrittää kumota parlamentaarisen järjestelmän.

Ellen ihan väärässä ole, sinä itse kirjoitit hyvän romaan totalitaarisesta yhteiskunnasta. Eihän ay-liitot voi kävellä eduskunnan yli, vai? Ja jos kävelevät, miten se eroaa aikaisemmista totalitaarisista kokeiluista?

Mutta, ei minulla ole mitään sitä vastaan että sekasorto syntyy, siitä vaan. Mutta en minä hemmetti ala enemmän verojakaan maksamaan vain sen tähden että suomalaiset ovat idiootteja ja tuhoavat vientiteollisuuden tulevaisuuden. Ennen Kutseitin miehet devalvoivat joka käänteessä (ja kansa kärsi, kuten tilastot todistavat) mutta nyt se ei ole mahdollista.

Ehkä PAMissa ajatellaan että rahaa tippuu taivaasta mutta ei se tipu, luulen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini