Historian pisin itsemurha

Lauantai 10.10.2009 klo 7.36

Joulukuussa maailman mahtavimmat vaikuttajat kokoontuvat Kööpenhaminaan sopimaan siitä, miten ilmastonmuutos saataisiin kuriin. Mediatietojen mukaan valmistelukokoukset - joita on riittänyt - ovat tuottaneet lähinnä aanelosia.

Tiedosta ei ole pulaa. Rahasta ei ole pulaa. Tahdostako siis on?

Jokainen meistä voisi oikeasti tehdä omalle elämälleen jotakin, niiden hyväksi jotka elävät meidän jälkeemme. Mutta nälkäinen ei ajattele ensimmäisenä ilmastonmuutosta. Me, joilla ei ole nälkä emme välitä. Ahne ei ajattele, eikä välitä.

Menossa oleva lama on tehnyt ihmiskunnan aiheuttamiin hiilidioksidipäästöihin suurimman vähennyksen 40 vuoteen. Globaalin markkinatalouden irvokas kummajainen on tämä: siitä on syytä riemuita, että joillakin meistä menee nyt tosi huonosti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ilmastonmuutos

34 tapaa pelastaa maailma

Tiistai 10.2.2009 klo 7.19

Luin Risto Isomäen kirjan 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen (Tammi 2008).

Kirjan kannessa sen mainostetaan sisältävän järkeviä vaihtoehtoja ja hullujen tiedemiesten ratkaisuja. Olisi mielenkiintoista tietää, kuka on määritellyt näiden tiedemiesten hulluuden asteen. Charles Darwinia, ja Albert Einsteiniäkin pidettiin aikoinaan (joissain piireissä) hulluina.

Joka tapauksessa Isomäen kirja on hyvin kirjoitettu, ja sisältää mielenkiintoisia ehdotuksia ympäristökatastrofin ehkäisemiseksi. Eivätkä kaikki ideat ole edes uusia: joutomaiden metsittämisen, ja hiilensidonnan merkitys tuottavaan peltomaahan on tunnettu jo kauan ennen vuotta 2009.

Sääli vain, että tuotot tulevat niistä töistä niin hitaasti ettei niihin haluta sijoittaa. Ja pitkässä juoksussahan me olemme kaikki kuolleita.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Risto Isomäki, ilmastonmuutos, 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen

Ilmasto muuttuu - filmi ja sen todistusvoima

Sunnuntai 30.11.2008 klo 13.55

Katsoin kehutun, palkitun ja parjatun elokuvan Epämiellyttävä totuus. Sen filmin, jolla Al Gore, Yhdysvaltain entinen varapresidentti, ja George W. Bushille presidenttikilvan hävinnyt poliitikko yrittää todistaa, että maailmassamme on jotakin pielessä.

Periaatteessa kysymys on puhuvan pään todistusvoimasta. Faktat(?) sinänsä ovat murskaavia. Toisaalta on hyvä, että esiintyjä on henkilö joka on tunnettu, ja jolla on arvovaltaa. Toisaalta vaalitappiostaan selvästi katkeroituneen poliitikon ajatukset eivät saavuta suomalaista.

Meillä näitä samoja asioita ovat pitäneet ansiokkaasti esillä mm. Risto Isomäki ja Pentti Linkola. Milloinkahan ensimmäinen huippupoliitikko nousee barrikaadeille? Ei ole näkynyt.

Vai eivätkö ne, jotka ovat nousseet sen vuoksi olekaan huippupoliitikkoja? 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Al Gore, Epämiellyttävä totuus, ilmastonmuutos

« Uudemmat kirjoitukset