Kapitalismi sekä miehen ja naisen välinen rakkaus eivät sovi yhteen

Perjantai 16.9.2011 klo 6.45

Otsikon mukaisen väitteen esittää amerikkalainen sosiologi Dean MacCannell Soile Veijolan ja Eeva Jokisen kirjassa Voiko naista rakastaa? (WSOY 2001). MacCannel näkee kapitalismin tarvitsevan heteroseksuaalista ihmissuhdetta vain ihmissuvun jatkamiseen.

Muuten miehen ja naisen välinen suhde on on täysin puhtaalle kapitalismille vaarallinen: se johtaa väestönkasvuun, mikä taas vähentää jaossa olevaa varallisuutta per pää. Parasta rakkautta rahatalouden kannalta olisikin miesten välinen homoseksuaalisuus, josta jälkeläisiä ei synny.

Missä puhtaaksi viljellyssä kapitalismissa olisi naisen paikka? Ei oikeastaan missään. Hänet voitaisiin korvata markkinoilta ostettavilla kodinkoneilla, ruoalla ja seuralaispalveluilla. Palvelujen ostaminen olisi miehelle edullisempaa kuin kokonaisen naisen elättäminen, ja pääomien arvonlisäys olisi suurempi kuin kahden ihmisen tekemissä kotitöissä.

Karu visio tulevaisuudesta... vai olemmeko jo menossa sitä kohti? Soile Veijolalta ja Eeva Jokiselta ajatuksia herättävä kirja miehen ja naisen suhteesta. Suosittelen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Voiko naista rakastaa, Soile Veijola, Eeva Jokinen, miehen ja naisen suhde, Dean MacCannell