23 tosiasiaa kapitalismista on hieno kirja

Tiistai 4.11.2014 klo 8.06

Pienillä kustantamoilla on paikkansa kustannusmaailmassa. Parhaimmillaan ne tarttuvat sellaisiin kirjaideoihin, jotka suurten koneistojensa ylläpitoa ajattelevissa isoissa kustantamoissa jäävät huomiotta.

Luen parhaillaan Ha-Joon Changin kirjaa 23 tosiasiaa kapitalismista (Into Kustannus Oy 2010). Kirjassaan korealaissyntyinen Chang ruotii ansiokkaasti niitä asioita, jotka pääoman kierron ympärille rakentuvassa yhteiskunnassa ovat vikana. Ne samat ”viat” ovat usein niitä hokemia, joita toistetaan mantroina ja tosiasioina taloudesta käytävässä keskustelussa.

Chang laittaa esimerkiksi lukijansa miettimään, onko matalaan inflaatioon pyrkimisessä mitään järkeä. Ainakaan siihen pyrkivä talousajattelu ei ole pystynyt takaamaan sitä tasaista ja turvallista talouskasvua, jota sillä on tavoiteltu. Inflaation torjuminen on samalla synonyymi pysyvän korkean työttömyyden hiljaiselle hyväksymiselle. Tästä nykyinen EU on hyvä esimerkki.

Chang kirjoittaa taloudesta ymmärrettävää kieltä. Toki hänkin joutuu lopulta myöntämään, että kapitalismi on huonoin mahdollinen talousjärjestelmä – ellei oteta huomioon kaikkia muita talousjärjestelmiä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: 23 tosiasiaa kapitalismista, Ha-Joon Chang, Into Kustannus