Näytelmätekstien pestuumarkkinoille hyvä osanotto

Lauantai 15.1.2011 klo 7.32

Kulttuuriyhdistys Kurkiaura järjestää näytelmätekstien pestuumarkkinat Haminassa lauantaina 29.1. Tekstien lähetysaika päättyi eilen.

Me järjestäjät panimme iloisena merkille, miten erilaisia tarinoita ajassa ja kirjoittajien päissä liikkuu. Tekstejä tuli runsaasti: historiaa, musiikillisia näkemyksiä elämästä, huumoria, lastennäytelmiksi ajateltuja tekstejä.

Näistä on mukavaa valita ne 5-6, joita pestuissa esitellään tarkemmin paikalle saapuvalle teatteriväelle ja yleisölle. Mukavaa, mutta vaikeaa.

Yritämme saada aikaan uutta yhteistyötä kirjoittajien ja näyttämöväen kesken. Toivon, että siinä onnistumme. Tämä aika kun tarvitsee suomalaisia tarinoita.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kurkiaura, näytelmäväen pestuumarkkinat, näytelmäkäsikirjoitus

Haminan Rauha, R.I.P

Maanantai 24.8.2009 klo 7.42

Haminan Rauha - 200 vuotta naisen elämästä sai viimeisen esityskertansa eilen Haminan Pyörävarastolla. Yhteensä esityskertoja oli kuusi. Kaikki esitykset olivat loppuunmyytyjä.

Teatteri Kurkiauran näytelmän käsikirjoittaminen yhdessä Hillevi Kilpeläisen kanssa oli opettava kokemus. Näytelmä pelaa tekstin osalta täysin eri säännöin kuin proosa. Asioita voi kuvata eri tavalla. Osan tapahtumista saa katsoja kuvitella itse. Käsikirjoittaja ei voi tietää, missä kohti katsoja itkee, ja missä nauraa.

Näyttelijöille täytyy antaa täysi tunnustus: vaikka kysymys on harrastuksesta, vaati roolihahmon tekeminen jokaiselta heistä paljon aikaa, ideoita ja paneutumista.

Seuraavan näytelmäni, toiseni kirjoittaminen täytyykin ottaa vakavasti. Joku sen joutuu esittämään. Ja joku (toivottavasti) myös katsomaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teatteri Kurkiaura

Haminan Rauha -näytelmän harjoitukset alkoivat

Maanantai 27.4.2009 klo 6.01

Haminan Rauha -näytelmän harjoitukset alkoivat eilen. Olen työstänyt kevään ajan sen käsikirjoitusta yhdessä Hillevi Kaaron kanssa. Minun pohja-ajatukseni näytelmälle on ollut tehdä eläväksi 200 vuotta haminalaisten naisten elämää vuodesta 1809 lähtien, ajanjaksolta jona historiankirjoihin kirjoitettuja päätöksiä ovat tehneet lähinnä miehet.

Näyttelijöiden työ alkoi lukuharjoituksilla. Kirjoittajan kannalta läsnäolo on peräti hyödyllistä: kaikki se, mitä olen kirjoittanut kirjakielellä ei toimikaan näytelmässä. Ja se, minkä olen luullut toimivan puhekielenä, ei välttämättä toimikaan elävän ihmisen suuhun pantuna.

Paljon on työtä vielä tehtävänä. Mutta Hillevi on saanut taas osaavan porukan kokoon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Haminan Rauha, Teatteri Kurkiaura

Haminan rauha - 200 vuotta samaa näytelmää

Torstai 1.1.2009 klo 16.12

Syyskuussa 1809 Haminassa solmittiin rauha, joka päätti Ruotsi-Suomen ja Venäjän välillä edellisen vuoden helmikuussa syttyneen Suomen sodan. Samalla alkoi kehitys, joka johti Suomen itsenäistymiseen.

Tapahtumaa juhlitaan tänä vuonna ympyräkaupungissamme monin eri tavoin. Hillevi Kilpeläinen, yksi Etelä-Kymenlaaksossa toimivan Teatteri Kurkiauran voimahahmoista pyysi minut mukaan käsikirjoittajatiimiin, kirjoittamaan näytelmää. Ajatuksena on, että Hillevi, Irja Sinivaara ja minä työstämme haminalaisten 200 vuoden kokemuksista luonnoksen näytelmäksi, joka esitetään ensi syksynä.

Tehtävä tuntuu peräti mielenkiintoiselta: niin pitkään aikaan mahtuu paljon iloa, paljon tuskaa, paljon tapahtumia ja ihmiskohtaloita. Mitä niistä kannattaa, voi ja haluaa ottaa mukaan? Jokainen ihminen on kuulemma laulun arvoinen.

Miten lie näytelmän laita?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Haminan rauha, Teatteri Kurkiaura