Tapaus Vanhanen ja journalistin ohjeet

Perjantai 11.12.2009 klo 9.55

Eilen Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja erosi vastalauseena sille, että televisiodokumentti pääministeri Matti Vanhasen väitetyistä lautakaupoista sai JSN:n silmissä armon.

Kertasin journalistin ohjeet päätöksen jälkeen. Matti Vanhanen sai dokumentin yhteydessä mahdollisuuden kommentoida. Hän ei tehnyt niin. Dokumentin tekijät pitivät lähteensä salassa. Se on ohjeiden mukaan mahdollista.

Ohjeissa on hyvinkin tarkkaan määritelty, mitä haastateltavan ja haastattelijan välillä tapahtuu. Kolmannen osapuolen, tässä tapauksessa Matti Vanhasen kiisto ei saanut dokumentin tekijöitä tuomaan julkisuuteen uusia todisteita väitetyistä lautakaupoista.

JSN on journalistien itsesäätelyelin. Pelkäänpä, että yleisen oikeustajun edessä sen, ja samalla hyvän journalismin arvostus on saanut kolauksen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Journalistin ohjeet, Matti Vanhanen

Tuppeen sahattu - mikä ihana termi!

Keskiviikko 30.9.2009 klo 15.56

Tiistaina 29.9. pääministeri Matti Vanhanen toi julkisuuteen termin, joka lämmitti metsäläisen mieltä. Hän sanoi tehneensä kirjahyllynsä tuppeen sahatusta koivusta.

Sydämeni hypähti. Peräti rikasta, puuhun ja metsään liittyvää kieliperinnettä soisin käytettävän jatkossakin. Voi olla, että niin myös käy: YLE teki paljastuksellaan pääministerimme arvovallalle melkoisen kaatokolon.

Ja jos Vanhanen tähän kaatuu, niin tuleeko hänestä silloin rasiin kaadettu koivu?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Matti Vanhanen, vaalirahakohu