Hidasta hyvä ihminen, hidasta

Keskiviikko 10.10.2012 klo 12.48

Yksi Martta-järjestön toiminnan teemoista näkyy olevan kolmen vuoden ajan elämän hidastaminen niin, että se tuntuu paremmalta. Marttojen 10 teemaa hidastamiseen löytyy täältä.

Olennaiseen keskittyminen, tilan raivaaminen elämälle... monetkin noista teemoista tuntuvat omakohtaisilta ja helposti hyväksyttäviltä. Sen jälkeen onkin kysymys siitä, kuinka niitä toteutan.

Järjettömään elämän vauhtiin ja kaahottamiseen on niin helppo tempautua mukaan. Ehkä se on jokaisen koettava kerran elämässään. Koettava, ja unohdettava sellaiset pienet suuret asiat kuin ystävyys ja oma sekä läheisten oma hyvä olo.

Jossakin vaiheessa elämässä kuitenkin seuraa jokaisella meistä pysähdys, ja asioiden uudelleen tarkastelu. Menetys, sairaus, kenties kuolema. Jos mikään noista ei pysäytä, on peli jo menetetty.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Martat, 10 vinkkiä hidastamiseen, elämän laatu, downshifting

Thomas Hylland Eriksen ja hitauden ylistys

Sunnuntai 29.7.2012 klo 13.29

Norjalainen antropologi Thomas Hylland Eriksen sanoo Hesarin haastattelussa (29.07.12) tylsistymisen olevan jotakin, jonka puolesta pitäisi taistella. Olen hänen kanssaan samaa mieltä.

"Luovuus ja oivallukset kumpuavat joutilaisuudesta. Ihmissuhteet, perhe-elämä ja asioiden ymmärtäminen tarvitsevat hidasta aikaa."

Lienee yleinen kokemus että silloin, kun ihminen tekee käsillään jotakin johon ei tarvitse keskittyä aivot rullaavat vapaalla, keksien yllättäen ratkaisun mieltä kauankin hiertäneeseen ongelmaan.

"Eräs tutkija kertoi juuri, ettei enää kykene lukemaan kirjoja. Kroonisesta keskittymiskyvyn puutteesta on tulossa sivistyksen uusi neuroosi."

Millä me korvaamme ymmärtämisen, jos emme enää kykene edes lukemaan?

Hylland Eriksenin mielestä hitaan ajan puute on ihmiskunnan pahin ongelma. Vahva väite. Joka tapauksessa kiitos hyvästä artikkelista toimittaja Johanna Pohjolalle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hitaus, downshifting, Thomas Hylland Eriksen, luovuus, joutilaisuus