Rasismi - toiselle rikos, toiselle ei

Keskiviikko 10.3.2010 klo 10.38

Kerään parhaillaan aineistoa erästä tulevaa kirjoitushanketta varten. Ideaani, ja aineistoon jota käyn lävitse liittyy sana nimeltä rasismi. Suomennettuna paras vastine sanalle lienee rotusorto.

Rasismia pidetään yleensä rikoksena. On hätkähdyttävää lukea, että joku pitää itsensä kutsumista rasistiksi suurena kunniana. Hänelle rasismi on oman rodun, meidän valkoisten arjalaisten puhtaana pitämistä.

Eikä kysymyksessä ole nyrkki pystyssä kadulla riehuva työtön nuori. Maailma ei todellakaan ole mustavalkoinen. Ei edes rasistille.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rasismi, arjalaisuus, valkoinen rotu

Mikä on rasismia - ja mikä oikeutta ilmasta mielipiteensä

Sunnuntai 1.2.2009 klo 10.32

Viime syksyn kunnallisvaalien jälkeen on puheenaiheeksi noussut jälleen rasismi. Lähinnä jutunjuurta ovat medialle antaneet eräiden uusien perussuomalaisten kunnallisvaltuutettujen blogeihinsa kirjaamat mielipiteet siitä, miten rikoksiin syyllistyneitä maahanmuuttotaustaisia henkilöitä tulisi käsitellä.

Rasismia on ollut aina, ja varsinkin muualta tulleita kohtaan. Suomessa karjalaistaustaiset evakot, jotka joutuivat jättämään kotinsa sodan seurauksena kokivat ennakkoluuloja ja ryssittelyä. Tämän päivän evakoita ovat sotaa ja nälkää rikkaaseen Eurooppaan paenneet, tai tänne töihin tulleet afrikkalaiset ja aasialaiset.

Se, että rasismia on ollut aina ei tee siitä yhtään sen hyväksyttävämpää. Asian toinen puoli on kuitenkin se, että maahanmuuttajista ja -muutosta pitäisi nyt pystyä keskustelemaan. Siihen pitäisi olla mahdollisuus, myös niillä jotka suhtautuvat asiaan kriittisesti. Ja ilman, että niskaansa saisi heti syytteen rasismista.

90-luvulla maahamme saapuneiden pakolaisten lapset alkavat olla jo aikuisia suomalaisia. He ovat, ja useimmat haluavat olla osa tätä yhteiskuntaa. Toisaalta, uskooko joku että pakolaisuus maailmassa vähenee, jos me täällä pohjolassa panemme rajamme kiinni?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rasismi, mielipiteenvapaus, rasismi kirjallisuudessa

Onko Sydämen asialla rasistinen TV-sarja?

Torstai 28.8.2008 klo 11.37

Englantilainen televisiosarja Sydämen asialla (Heartbeat) on saanut minutkin koukkuunsa. 60-luvun maaseudulle sijoittuva kiireetön elämä, osaavat näyttelijät, sen ajan musiikki ja tieto siitä, että paha saa aina lopussa palkkansa kiehtoo kummasti. Ainakin kummemmasti kuin vähän myöhempään illalla tulevat Idolsin, Pelkokertoimet ja todeksi tulevat murhat.

Vaan käärme luikerteli paratiisiin, kun katsoin jaksoa jossa Rob ja Helen pääsivät naimisiin. Entäpä jos tuollaisen sarjan katsominen onkin rasismia? Entäpä jos se onkin sarjan viehätyksen takana, ettei siinä juurikaan esiinny värillisiä näyttelilijöitä? Onko Ashfordly valkoisen miehen viimeinen virtuaalinen paratiisi?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sydämen asialla, rasismi televisiossa