Intentio ajaa meitä eteenpäin

Tiistai 5.6.2012 klo 6.09

Seuraavassa tekeillä olevan romaanini kappaleessa minun on paljastettava sen tuleville lukijoille päähenkilöni intentio. Suomeksi intentio tarkoittaa pyrkimystä, tavoitetta, aikomusta.

Proosatekstissä intentiolla on tavattoman suuri merkitys. Tästä eteenpäin päähenkilö suuntaa tarinassani voimavaransa tuon pyrkimyksensä/aikomuksensa/tavoitteensa saavuttamiseen. Tulee vastavoimia, jotka yrittävät estää sen. Ja myötätuulia, jotka kuljettavat häntä - joskus onnekkaastikin - kohti tavoitteensa saavuttamista. Tuo kamppailu on toivottavasti yksi niistä tekijöistä, joka pitää yllä lukijoiden mielenkiintoa tarinaan.

Intentio on kirjoittajalle ongelmallinen ja ajatuksia herättävä rakennuspalikka. Kuinka monella meistä ihmisistä on oikeasti  sisällään jokin sellainen roihuava tavoite, jota kohti me yritämme kulkea? Viekö intention julistaminen koko tarinaa poispäin "oikeasta" elämästä?

Joku on sanonut proosaa tiivistetyksi kuvaukseksi elämästä. Ehkä intentio on juuri siksi niin tärkeä ja lukijaa koukuttava asia.

Ymmärrys oman elämänsä tarkoituksesta voi löytyä juuri tarinoita lukemalla, katsomalla ja kuulemalla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: intentio, tavoite, pyrkimys, aikomus