Syksyn toinen Ranskan matka takana, eli seuraavia kutsuja odotellessa...

Maanantai 1.12.2014 klo 14.16

Vajaan viikon piipahdukseni Normandiaan, Festival les Boreales-tapahtumaan on takana. Kokemuksia, tilaisuuksia ranskalaisten lukijoiden kanssa sekä hyviä keskusteluja skandinaavisten kirjoittajakollegojen kanssa.

Ehkä Suomessa ei tiedetäkään, kuinka merkittävä kirjallisuutemme vienninedistäjä Arto Paasilinna on omalla tuotannollaan ollut. Jokaisessa tilaisuudessa jossa olin, otettiin ennemmin tai myöhemmin esille hänen laaja ranskannettu tuotantonsa. Välillä tuntui, että meistä jokaista verrataan kirjoittajana häneen. Huonompiakin mittatikkuja voisi olla...

Matkan aikana minulla oli myös tilaisuus keskustella ranskalaisen kustantajani kanssa. Sain kuulla, mitä suunnitelmia heillä on minun "pääni menoksi" suunnitteilla. Yhteistyö jatkuu, ja siitä olen iloinen.

Yhteydenpito sähköpostin kautta on helppoa - mutta nenäkkäin paljon paljon hedelmällisempää.

caen_10m_netti.jpg
Aina, mutta erityisesti pieneltä kielialueelta tulevalle kirjailijalle hyvät kääntäjät ja tulkit ovat tärkeitä ihmisiä. Esimerkiksi sellaiset, kuin minua festivaaleilla tulkannut Riitta Hyttinen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Festival les Boreales, Caen, Martti Linna, Arto Paasilinna, kirjailijan työ

Matkalle kohti Les Boreales-festivaaleja - Soon I'm on my way to Festival les Boreales

Maanantai 24.11.2014 klo 13.55

Piakkoin lähden matkalle kohti Caenin kaupunkia Ranskassa. Siellä, Normandiassa odottavat Les Boreales-festivaalit ja niiden monet kirjailijaesiintymiset.

Olen mukana yhtenä suomalaisista kirjailijoista. Odotan kovasti lukijatapaamisia ja keskusteluja Le Royame des perches-romaanistani.

Ilman lukijoita kirjailijaa ei ole olemassa. Ei myöskään kokonaisia tarinoita.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Festival les Boreales, Caen, Martti Linna, Le Royaume des perches

Marraskuussa kirjailijavierailulle Normandiaan

Perjantai 28.2.2014 klo 7.30

Sain kutsun tulla kirjailijavierailijaksi Caenissa joka marraskuussa järjestettäville Les Boréales -taidefestivaaleille. Erityisesti Pohjoismaiseen taiteeseen ja kirjallisuuteen keskittyvät festivaalit kuuluvat lajissaan ranskankielisen maailman arvostetuimpiin.

Otan mielelläni kutsun vastaan. Suomalaisia kirjallisuustapahtumia olen "tahkonnut" jo melkoisen määrän.  Mukavaa laajentaa vähän perspektiiviä: kuinka toista kieltä puhuvassa maassa suhtaudutaan suomalaiseen kirjallisuuteen, ja sen antamaan kuvaan elämästä meillä?

Entä onko kirjallisuudella vielä merkitystä tunteiden ja elämysten kansainvälisenä välittäjänä tällaisena aikana, jolloin viestit kulkevat sekuntien sadasosissa maailman laidalta toiselle?

Ehkä saan kysymyksiini vastauksia Normandian kauniissa maisemissa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Les Boréales, Caen, Martti Linna, Normandia