Hamina Tattoon 30-vuotisjuhlakirja työn alle

Perjantai 8.2.2019 klo 10.51

Tat_10P_pieni.jpg


Hamina Tattoo, yksi maan suurimmista ja tunnetuimmista kesätapahtumista täyttää 30 vuotta kesällä 2020. Viime kesänä sotilasmusiikin ympärille syntyneen kaupunkifestivaalin eri tilaisuuksiin osallistui pitkästi yli 100 000 kävijää.

Juhlavuotta juhlistetaan muun muassa 30-vuotisjuhlateoksella. Sain kunnian koota ja kirjoittaa tuon teoksen. Upea tapahtuma, ja vielä omassa kotikaupungissani!

Eli toiveissa on siis runsain mitoin Tattoo-muistoja ja -kokemuksia kolmelta vuosikymmeneltä. Niitä voi lähettää monilla eri tavoilla, joista löytyy lisätietoa täältä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hamina, Hamina Tattoo, 30-vuotisjuhlateos, Martti Linna, sotilasmusiikki

Scifi ja fantasia kertovat myös tästä päivästä

Perjantai 22.7.2011 klo 10.43

Kustannusosakeyhtiö Teoksen järjestämän fantasia- ja scifikirjoituskilpailun tulokset on julkistettu ja voittajat on valittu. Onnea heille, ja muillekin kirjoituskilpailuun käsikirjoituksillaan osallistuneille.

Jotkut vierastavat scifiä ja fantasiaa sen vuoksi, että näihin lajeihin luokitellut tarinat sijoittuvat usein outoihin ympäristöihin, outoihin yhteiskuntaoloihin tai aikaan, jota ei ole koskaan ollut edes olemassa.

Aivan suotta. Uskon, että jokainen tässä ajassa kirjoitettu teos kertoo - kirjoittajansa tahtoen tai tahtomatta - jotakin syntyajankohdastaan, sen arjesta ja ongelmista. Tai sitten teos peilaa yhteiskunnan muuttumista aikojen saatossa joksikin toiseksi.

Ajatellaan vaikka Edgar Rice Burroughsin Tarzan-kirjoja, joita monikaan lapsi - valitettavasti - ei enää tunne omikseen, kuten vielä minun ikäluokkani lapset tunsivat. Fantasiaksi ne on luokiteltava: puolialaston valkoinen puoliapina heiluu liaanien varassa puusta toiseen, tappaa suuria petoja ja suojelee omaa kuningaskuntaansa. Onhan hän apinain kuningas.

Tiedän, että aikoinaan Tarzaneita lukivat aikuisetkin. Sen ajan englantilaiset aristokraatit eivät nähneet ajatuksessa valkoisen miehen herruudesta, ja mustien ihmisten lapsenkaltaisuudessa mitään kummallista.

Heille se oli sen ajan realismia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teos, scifi, fantasia, realismi