Ympäristöstä, nykytilasta ja tulevaisuudesta

Perjantai 1.7.2011 klo 8.21

Luen parhaillaan ranskalaisen Le Monde Diplomatique -lehden toimituskunnan kirjoittamaa kirjaa Ympäristöatlas (Like 2008) maailman tilasta. Tai oikeastaan tätä kirjaa ei lueta vaan katsellaan: se on täynnä karttoja ja tilastoja.

Kirja antaa lohduttoman kuvan maailman tilasta, ja taustoittaa hyvin monia nykyhetkenkin ongelmia. Meitä ihmisiä on yhteisellä pallolla tällä hetkellä jo yli 6,5 miljardia. Joskus vuoden 2050 paikkeilla määrän arvioidaan tasoittuvan jonnekin 10 miljardin kieppeille. Nousu on huima - ja varsinkin kun ajattelee, että maailmassa on niin paljon nälkää jo nyt.

Monet kotimaisetkin kiistakysymykset asettuvat uuteen valoon, kun niitä katselee ulkoisista tekijöistä käsin. Ympäristöpakolaisia - siis heitä, jotka joutuvat lähtemään kodeistaan sen takia, että tuhoutunut elinympäristö tai liikakansoitus ei anna muita vaihtoehtoja - on maailmassa nyt noin 50 miljoonaa. Vuoteen 2050 mennessä määrä todennäköisesti nelinkertaistuu.

Tuossa valossa suomalainen maahanmuuttokiistely on pieni asia. Tulevaisuudessa ei kysytä, millä perusteilla Suomi valitsee uudet asukkaansa. Kysymys kuuluu, että kuinka yritämme auttaa ympäristöpakolaisia - ja samalla itseämme - jo nyt ja missä se tapahtuu. Vastauksia löytyy sekä läheltä että kaukaa.

Ajatuksia herättävä kirja. Suosittelen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ympäristöatlas, Le Monde Diplomatique, maapallo