Kohti asumiskelvotonta maapalloa myös vuonna 2020 - ehkä

Tiistai 31.12.2019 klo 7.24

Asumaton_netti_pieni.jpg
Vuosiluku vaihtuu hienolta näyttävään muotoon 2020. Ajankohtaan kuuluu olla toiveikas, ennustaa tulevaa, toivoa parasta ja lupauksia olla parempi ihminen ensi vuonna. Tämän vuoden lopuksi tein toisin. Otin ja tartuin maailmanlopun kirjaan.

Olen joulusta lähtien kahlannut läpi maailmalla menestynyttä, Otavan tänä vuonna suomeksi julkaisemaa David Wallace-Wellsin teosta Asumiskelvoton maapallo. Uuvuttava määrä tutkimus- ja uutislainauksia, mutta myös hyviä ajatuksia. Kuten sekin, miksi romaanit, elokuvat ja muut fiktiiviset tarinankerronnan muodot eivät oikein saa otetta tästä kestämättömästä elämäntavastamme. Jo lapsena opittu klassisen tarinan kaava saa meidät nostamaan jalustalle Greta Thunbergin kaltaisia hyviksiä, ja Donald Trumpin tai Persujen kaltaisia pahiksia. Jotta jotakin oikeasti tapahtuisi, ne hyvikset ja pahikset pitäisi löytää paljon, paljon lähempää...

Sitä odotellessa, itsessäni ja Sinussa: Hyvää alkavaa vuotta 2020.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Asumiskelvoton maapallo, David Wallace-Wells, ilmastonmuutos, Greta Thunberg, Martti Linna, vuosi 2020, dystopiakirjallisuus, maailmanloppu

Ympäristöstä, nykytilasta ja tulevaisuudesta

Perjantai 1.7.2011 klo 8.21

Luen parhaillaan ranskalaisen Le Monde Diplomatique -lehden toimituskunnan kirjoittamaa kirjaa Ympäristöatlas (Like 2008) maailman tilasta. Tai oikeastaan tätä kirjaa ei lueta vaan katsellaan: se on täynnä karttoja ja tilastoja.

Kirja antaa lohduttoman kuvan maailman tilasta, ja taustoittaa hyvin monia nykyhetkenkin ongelmia. Meitä ihmisiä on yhteisellä pallolla tällä hetkellä jo yli 6,5 miljardia. Joskus vuoden 2050 paikkeilla määrän arvioidaan tasoittuvan jonnekin 10 miljardin kieppeille. Nousu on huima - ja varsinkin kun ajattelee, että maailmassa on niin paljon nälkää jo nyt.

Monet kotimaisetkin kiistakysymykset asettuvat uuteen valoon, kun niitä katselee ulkoisista tekijöistä käsin. Ympäristöpakolaisia - siis heitä, jotka joutuvat lähtemään kodeistaan sen takia, että tuhoutunut elinympäristö tai liikakansoitus ei anna muita vaihtoehtoja - on maailmassa nyt noin 50 miljoonaa. Vuoteen 2050 mennessä määrä todennäköisesti nelinkertaistuu.

Tuossa valossa suomalainen maahanmuuttokiistely on pieni asia. Tulevaisuudessa ei kysytä, millä perusteilla Suomi valitsee uudet asukkaansa. Kysymys kuuluu, että kuinka yritämme auttaa ympäristöpakolaisia - ja samalla itseämme - jo nyt ja missä se tapahtuu. Vastauksia löytyy sekä läheltä että kaukaa.

Ajatuksia herättävä kirja. Suosittelen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ympäristöatlas, Le Monde Diplomatique, maapallo

34 tapaa pelastaa maailma

Tiistai 10.2.2009 klo 7.19

Luin Risto Isomäen kirjan 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen (Tammi 2008).

Kirjan kannessa sen mainostetaan sisältävän järkeviä vaihtoehtoja ja hullujen tiedemiesten ratkaisuja. Olisi mielenkiintoista tietää, kuka on määritellyt näiden tiedemiesten hulluuden asteen. Charles Darwinia, ja Albert Einsteiniäkin pidettiin aikoinaan (joissain piireissä) hulluina.

Joka tapauksessa Isomäen kirja on hyvin kirjoitettu, ja sisältää mielenkiintoisia ehdotuksia ympäristökatastrofin ehkäisemiseksi. Eivätkä kaikki ideat ole edes uusia: joutomaiden metsittämisen, ja hiilensidonnan merkitys tuottavaan peltomaahan on tunnettu jo kauan ennen vuotta 2009.

Sääli vain, että tuotot tulevat niistä töistä niin hitaasti ettei niihin haluta sijoittaa. Ja pitkässä juoksussahan me olemme kaikki kuolleita.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Risto Isomäki, ilmastonmuutos, 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen