Journalistin ohjeet päivittyvät 1. tammikuuta

Lauantai 1.1.2011

Julkisen sanan neuvosto on päivittänyt ohjeensa meille journalistista materiaalia tuottaville työläisille. Uudet, 1.1.2011 voimaan astuvat ohjeet löytyvät täältä.

Päivitetyissä ohjeissa on monia hyviä tarkennuksia, koskien esimerkiksi yksityishenkilön yksityisyyden suojaa, ja lähdekritiikin käyttöä juttuja rakennettaessa. Näihin sääntöihin on hyvä tukeutua, jos ja kun jutun tarkoituksesta syntyy keskustelua työtään tekevän toimittajan ja hänen toimeksiantajansa, tai toimittajan ja hänen haastateltavansa välillä.

Samalla ohjeet ovat äärimmäisen haastavat toimittajalle: yhä useammin juttuja ja kuvamateriaalia ostavat mediat haluavat niihin kaikki oikeudet, mukaan lukien niiden käyttöoikeudet jossakin myöhemmässä käytössä, jota toimittaja ei tiedä haastattelutilanteessa.

Silloin hän ei voi sitä myöskään kertoa haastateltavalle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: journalistin ohjeet, Julkisen sanan neuvosto, median etiikka

Tapaus Vanhanen ja journalistin ohjeet

Perjantai 11.12.2009 klo 9.55

Eilen Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja erosi vastalauseena sille, että televisiodokumentti pääministeri Matti Vanhasen väitetyistä lautakaupoista sai JSN:n silmissä armon.

Kertasin journalistin ohjeet päätöksen jälkeen. Matti Vanhanen sai dokumentin yhteydessä mahdollisuuden kommentoida. Hän ei tehnyt niin. Dokumentin tekijät pitivät lähteensä salassa. Se on ohjeiden mukaan mahdollista.

Ohjeissa on hyvinkin tarkkaan määritelty, mitä haastateltavan ja haastattelijan välillä tapahtuu. Kolmannen osapuolen, tässä tapauksessa Matti Vanhasen kiisto ei saanut dokumentin tekijöitä tuomaan julkisuuteen uusia todisteita väitetyistä lautakaupoista.

JSN on journalistien itsesäätelyelin. Pelkäänpä, että yleisen oikeustajun edessä sen, ja samalla hyvän journalismin arvostus on saanut kolauksen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Journalistin ohjeet, Matti Vanhanen