Mustaa kahvia oli Agatha Christien ensimmäinen

Lauantai 16.3.2013 klo 8.11

poirot_4_netti.jpgKävin eilen katsomassa Haminan Teatterissa Agatha Christien kirjoittaman murhamysteerin Mustaa kahvia. Ensi-ilta oli samalla näytelmän kantaesitys Suomessa. Komea suoritus harrastajateatterilta!

30-luvulle sijoittuva näytelmä oli tiettävästi ensimmäinen jonka Christie koskaan kirjoitti. Myöhemmin syntyikin sitten klassikko Hiirenloukku. Dekkareiden kuningattareksikin tituleerattu Christie otti Hercule Poirot-näytelmällä itselleen haltuun aivan uuden alueen.

Olen kirjoittanut tähän mennessä yhden näytelmän. Näytelmän työstäminen on aivan erilainen projekti kuin romaanin kirjoittaminen: on koko ajan muistettava, että näyttelijät tuovat oman tulkintansa näyttämölle, ja tila antaa omat rajansa sille mitä katsojat näkevät. Romaanissa näyttämönä toimii lukijan mielikuvitus - seiniä ei ole.

Ilmankos Christie kuulemma kirjoittikin Mustan kahvin käsikirjoitukseen tarkat askelmerkit kullekin näyttelijälle.

Kuvassa Hercule Poirot (Raimo Kaistala, takana) ja tohtori Carelli (Petri Salonen)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mustaa kahvia, Agatha Christie, näytelmä, dekkari, Haminan Teatteri

Näytelmätekstien pestuumarkkinoille hyvä osanotto

Lauantai 15.1.2011 klo 7.32

Kulttuuriyhdistys Kurkiaura järjestää näytelmätekstien pestuumarkkinat Haminassa lauantaina 29.1. Tekstien lähetysaika päättyi eilen.

Me järjestäjät panimme iloisena merkille, miten erilaisia tarinoita ajassa ja kirjoittajien päissä liikkuu. Tekstejä tuli runsaasti: historiaa, musiikillisia näkemyksiä elämästä, huumoria, lastennäytelmiksi ajateltuja tekstejä.

Näistä on mukavaa valita ne 5-6, joita pestuissa esitellään tarkemmin paikalle saapuvalle teatteriväelle ja yleisölle. Mukavaa, mutta vaikeaa.

Yritämme saada aikaan uutta yhteistyötä kirjoittajien ja näyttämöväen kesken. Toivon, että siinä onnistumme. Tämä aika kun tarvitsee suomalaisia tarinoita.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kurkiaura, näytelmäväen pestuumarkkinat, näytelmäkäsikirjoitus