Muista, että tieto on totena pidetty uskomus

Perjantai 27.12.2019 klo 9.54

Vuosi 2019 tulee ainakin itselläni jäämään mieleen toistensa kanssa ristiriidassa olevien tiedotteiden ja tutkimustulosten vuoksi. Uutiset ja valeuutiset - joista osa on aivan tahattomia - hyppivät silmille joka ikisestä mediasta ja luukusta vauhdilla, johon ihminen ei voi reagoida oikeastaan muuten kuin sulkemalla silmänsä ja korvansa. Ikävä kyllä, moni meistä on jo tehnyt niin.

Aivan vuoden viimeisinä päivinä maailmalle levisi saksalaisen viisaan miehen arvosteleva kirjoitus EU:n sähköautoja suosivista päätöksistä. Tuon kirjoituksen ydinkohdat voi lukea muun muassa Keskisuomalaisen artikkelista täältä.

Ikivanhan, luultavasti antiikin Kreikasta alkunsa saaneen määritelmän mukaan Tieto on totena pidetty uskomus. Eli kun kaivaa riittävän pitkälle tietoonsa saaman faktan juuria, sieltä ennen pitkää löytyy jokin/joitakin oletuksia, joilla tuo totena pidetty tieto on saatu aikaan.

Tämä koskee myös "tietoa" siitä, onko sähköauto sen vähäpäästöisempi kuin dieselmoottorin voimin kulkeva autokaan. Harvalla meistä on niin paljon osaamista ja entistä tietoa, että pystyy ilmaisemaan rinta kaarella Täydellisen Tiedon asiasta.

Moni aiheesta kyllä informoi puolesta ja vastaan, jakamatta Tietoa. Niinhän minäkin parhaillaan tässä teen. Tässä informaatiota tulvivassa maailmassa kannattaa aina miettiä niitä oletuksia, joita jaetun Tiedon takana mahdollisesti on.

Joskus se vain on pirun vaikeaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uutinen, valeuutinen, sähköauto, tieto, tieto on tosi uskomus, uskomukset

Hyvä huono uutinen eläinrääkkäyksestä

Keskiviikko 3.11.2010 klo 10.33

Vuoden eläinsuojelutekona palkittiin hevosten huonon kohtelun paljastaminen Iitissä. Asiasta uutisoi muun muassa PK Kymenlaakso.

Vanha sanonta kuuluu, että huono uutinen on hyvä uutinen. Tässä tapauksessa se pitää masentavan hyvin paikkansa. Herättävä uutinen, joka tapauksessa.

Toivottavasti tulevina vuosina eläinsuojelurikoksen paljastamista ei tarvitse enää palkita vuoden eläinsuojelutekona.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eläinrääkkäys, hyvä uutinen, uutisotsikko, eläinsuojelu