Mitähän ajattelivat syksyllä -44 kotiutetut nuoret miehet?

Lauantai 27.11.2021 klo 8.36

Kantakortti, Martti Linna, Lapin sota, JR 50

Tällä päivämäärällä syksyllä 1944 isäni kotiutettiin Suomen armeijasta kahden vuoden ja 8 kuukauden palveluksen jälkeen. Syvärin, Ihantalan ja Lapin sodan taisteluihin osallistunut 21-vuotias konepistoolimies ja ryhmänjohtaja teki vihreän siirtymän metsätöihin.

Nuo sodasta aivan liian harvalukuisina hengissä selvinneet miehet eivät läheskään kaikki kirjanneet tuntojaan tuoreeltaan ylös. Jotkut kirjoittivat kirjeitä kotiin ja läheisilleen. Niitä on tallessa joissakin suvuissa. Ehkä sodan aikaisia rintamamiesten päiväkirjojakin on vielä jossakin löytymättä.

Isästäni kantakorttiin tehtyjä sota-aikaisia merkintöjä lukiessa harmittaa, että moni tarina noilta ajoilta on iäksi menetetty. Lapsuudessani kuulin joitakin niistä, kun kaksi tai useampi sotaveteraani sattui yhteen. Ne olivat yleensä kaikkea muuta kuin sankaritarinoita.

Jos noilla nuorilla miehillä olisi silloin ollut käytössään sähköinen sosiaalinen media, me kenties tietäisimme enemmän siitä mitä he tunsivat ja ajattelivat. Suusanallisesti saatu perimätieto päättyy minuun. Minun lapseni eivät enää kuule autenttisia kuvauksia siitä, millaista sota oikeasti oli rintamamiehen silmin.

Siitä olen kuitenkin iloinen, ettei heidän tarvinnut lapsena herätä sodan hirveyksiä kokeneen miehen painajaisiin. Läheskään kaikki muistot eivät ole sellaisia, että niitä kannattaa siirtää jälkipolville.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kantakortti, JR 50, sotamuistot, Lapin sota, Syksy 1944, Martti Linna

Muuttolintujen aika, luopumisen aikaa elämässä ja taiteessa

Tiistai 17.10.2017 klo 7.21

Hanhimuutto_1_1.JPG

Tuhannet ja taas tuhannet hanhet kansoittavat Etelä-Suomen peltoja. Muuttolintujen lähtö kaukaisiin maihin käy kiivaana.

Tämä aika hanhineen, kurkineen ja muine muuttajineen on saanut satoja suomalaisia kuvataiteilijoita, säveltäjiä, sanoittajia ja kirjoittajia tarttumaan omaan työvälineeseensä. Menossa on vahva luonnon oma näytelmä, jonka edessä ihminen tuntee pienuutensa.

Edessä ovat pimenevät illat, hiljaisempi maailma. Kunnes ne jälleen keväällä palaavat.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: taiteilijan työ, hanhet. kurjet. kaukokaipuu, syksy

Syksy on ihmeellistä aikaa - Autumn is very astonishing period of year

Maanantai 2.9.2013 klo 9.12

Marjoja, sieniä, ruskan värejä ja paljon raitista ilmaa - niistä on suomalaisen metsän syksy tehty.

puolukka_5_leikko_netti.jpg

Jaksan ihmetellä vuosi toisensa jälkeen sitä kasvuvoimaa, joka maalla on. Lumi painaa sen hartioita näillä leveysasteilla melkein puolet vuodesta. Kaikki tuntuu valkoiselta, kylmältä ja kuolleelta - kunnes kesä palaa.

Jokaisesta hetkestä metsässä on nyt nautittava. Nämä päivät eivät kestä kauan.

------------------------------------------------------

Berries, mushrooms, colours and lots of fresh air - those things belong to the autumn of finnish forest.

Year after year it is astonishing to see what power to grow is hidden in earth. Snow covers our beautiful country almost half of the year. Everything seems to bee white, cold and dead.

Then summer comes back. I must enjoy these days in forest. They are very rare, I know.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesä, syksy, marjat, puolukka, autumn, Martti Linna, berries, mushrooms

Keneltä tulee kirja - keneltä ei

Maanantai 14.9.2009 klo 6.31

Näin syksyllä julkaistaan pääosa vuoden kaunokirjallisista teoksista.

Päähuomio näkyy mediassa kohdistuvan siihen, keneltä ne kirjat tulevat: tuo julkaisee tänä vuonna kirjan, tuo ei. Sen perusteella päätellään, miten hyvä kirjasyksy nyt on.

Kääntäen: olemme hyväksyneet sen, että kirjoittamisessakin on kysymys kilpaurheilusta ja nopeudesta. Valitettavasti emme malta odottaa kevättä, jolloin kirjojen sisältö, teemat ja merkittävyys olisivat jo tiedossa.

Vasta keväällä me oikeasti tiedämme, millainen kirjallisuussyksy tämä oli.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kirjasyksy