Suvivirsi on muutakin kuin kristittyjen laulu

Torstai 26.5.2016 klo 7.37

Viikon päästä peruskouluissa lauletaan kevätlukukauden loppumisen merkiksi Suvivirttä. Löysin You Tubesta Vuokko Hovatan kauniin rumbaversion tuosta vanhasta musiikkikappaleesta.

Kun kansakunta moniarvoistuu ja eri uskontokuntia edustavien kansalaisten arvot kohtaavat, mietitään vanhoja arvoja ja tapoja uudelleen. Näin on tehty Suomessakin monessa koulussa Joulun sanoman kohdalla.

Toivon, että Suvivirttä lauletaan jatkossakin koulujen kevätjuhlissa. Paitsi uskonnollista merkitystä, tuo laulu kantaa mukanaan myös paljon perinteitä ja mielikuvia. En liene ainoa, jonka mielestä sen kuuleminen merkitsee kesän tuloa kylmään Pohjolaan.

Ja onhan se ennen kaikkea kaunista  musiikkia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suvivirsi, Vuokko Hovatta, perinteet, traditiot, musiikki, uskonto

Mikä on kirjailijan tehtävä?

Sunnuntai 8.7.2012 klo 15.07

Kymenlaakson radion uutispäällikkö Petri Niemi haastatteli minua kuluneella viikolla radioon. Ammattitaitoisen toimittajan kanssa oli ilo asioida. Kiitos!

Petri kysyi minulta sen kysymyksen, joka kirjailijalle tehdään usein. Että millaisena näen kirjailijan ja kirjallisuuden tehtävän nykymaailmassa. Jotakin siihen taisin vastata.

Kotimatkalla mietin asiaa tarkemmin. Minua paljon viisaampi ihminen on sanonut filosofian olevan sitä, että ihminen menee pimeään huoneeseen joka on täynnä kissoja löytääkseen sieltä mustan kissan. Uskonto on sitä, että ihminen menee samaan huoneeseen, nappaa yhden kissoista kiinni ja uskoo että se on se musta kissa.

Tuota ajatuskulkua voisi jatkaa. Kirjallisuuden - ja kaikkien muidenkin taiteen lajien - tärkein tehtävä on olla kiinnostunut kaiken värisistä kissoista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kirjailijan työ, filosofia, uskonto