Venäjä voittaa lännen argumenteissa

Lauantai 22.3.2014 klo 8.34

Sivistyssanat ovat kirjoittajalle veikeitä kavereita. Niillä voi briljeerata, yrittää olla viisaampi kuin onkaan. Niillä voi myös kätkeä sen tosiasian, ettei ole mitään sanottavaa.

Mutta politiikassa argumentit – suomeksi sanottuna todisteet ja väitteet – ovat tappavan vaarallisia työkaluja. Tämä näkyy hyvin Krimin tapahtumiin liittyvässä uutisoinnissa, ja ihmisiin vaikuttamisessa.

Venäjä perustelee Krimin liittämistä itseensä alueen venäläiseen väestöön kohdistuvalla uhkalla. Puheissaan presidentti Putin sanoo suoraan, että Venäjän haluaa takaisin edeltäjälleen Neuvostoliitolle kuuluneet alueet. Tavalla tai toisella Venäjä haluaa olla jälleen suurvalta.

Lännen vastatoimet kansainvälisiä sääntöjä rikkonutta Venäjää vastaan ovat toistaiseksi olleet lähinnä säälittäviä. Pehmeyttä perustellaan sillä, että kovemmat toimet uhkaisivat Euroopan ja muun maailman orastavaa talouskasvua.

Olisi mielenkiintoista tietää, oliko pelko hiipuvasta talouskasvusta aikoinaan yksi syy siihen, miksi Ranska ja Englanti antoivat Saksalle vapaat kädet Sudeettimaan suhteen vuonna 1938. Vai onko talousargumenttien korostuminen tässä tilanteessa osoitus siitä, että globaali talous on ottanut lopullisen niskalenkin politiikasta, eli työstä joka usein suomennetaan yhteisten asioiden hoitamiseksi?

Ikävä sanoa näin, mutta tällä hetkellä Venäjän argumentaatio tuntuu paljon lännen vastaavaa vahvemmalta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Krim, Venäjä, argumentointi, väite, todiste

Intentio ajaa meitä eteenpäin

Tiistai 5.6.2012 klo 6.09

Seuraavassa tekeillä olevan romaanini kappaleessa minun on paljastettava sen tuleville lukijoille päähenkilöni intentio. Suomeksi intentio tarkoittaa pyrkimystä, tavoitetta, aikomusta.

Proosatekstissä intentiolla on tavattoman suuri merkitys. Tästä eteenpäin päähenkilö suuntaa tarinassani voimavaransa tuon pyrkimyksensä/aikomuksensa/tavoitteensa saavuttamiseen. Tulee vastavoimia, jotka yrittävät estää sen. Ja myötätuulia, jotka kuljettavat häntä - joskus onnekkaastikin - kohti tavoitteensa saavuttamista. Tuo kamppailu on toivottavasti yksi niistä tekijöistä, joka pitää yllä lukijoiden mielenkiintoa tarinaan.

Intentio on kirjoittajalle ongelmallinen ja ajatuksia herättävä rakennuspalikka. Kuinka monella meistä ihmisistä on oikeasti  sisällään jokin sellainen roihuava tavoite, jota kohti me yritämme kulkea? Viekö intention julistaminen koko tarinaa poispäin "oikeasta" elämästä?

Joku on sanonut proosaa tiivistetyksi kuvaukseksi elämästä. Ehkä intentio on juuri siksi niin tärkeä ja lukijaa koukuttava asia.

Ymmärrys oman elämänsä tarkoituksesta voi löytyä juuri tarinoita lukemalla, katsomalla ja kuulemalla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: intentio, tavoite, pyrkimys, aikomus